středa 31. května 2017

TAYLOR BRADFORDOVÁ Barbara

se narodila v Leedsu v severoanglickém hrabství Yorkshire. Mladičká dívka už velmi brzy ukázala, že má literární nadání - v šestnácti letech se stala reportérkou listu Yorkshire Evening Post a o čtyři roky později postoupila na londýnskou Fleet Street jako redaktorka a zároveň sloupkařka. V roce 1979 napsala svůj první román Zámožná žena. Posléze následovaly další úspěšné tituly, řada z nich se postupně stala předlohami k televiznímu zpracování. Romány B.T. Bradford se vyznačují přesvědčivým vykreslením rodinné atmosféry, pohody, hlubokého citu a lásky. Barbařina díla byla přeložena do čtyřiceti jazyků a prodávají se po celém světě. Jedním z českých vydavatelů je nakladatelství Alpress. Spisovatelka nyní žije s manželem Robertem Bradfordem, filmovým producentem v New Yorku a v Connecticutu.
(text je z internetu)

Zámožná žena
První část rozsáhlé rodinné ságy líčí životní cestu ženy, která se z nuzných poměrů vypracovala na jednu z nejbohatších žen poválečné Anglie. Hrdinka jako dítě pracuje jako služka na venkovském sídle šlechtické rodiny v Yorkshiru a je vystavena nejrůznějšímu pokořování. Po matčině smrti odchází ze vsi s úmyslem osamostatnit se a získat majetek, aby pomohla rodině. Díky pracovitosti, bystrosti a obchodnímu talentu se jí podaří během padesáti let bouřlivého života stát se jednou z nejbohatších žen v Anglii. Jako sedmdesátiletá v plné svěžesti čelí intrikám svých 4 dětí, které se nemohou dočkat dědictví a svěřuje svůj majetek do rukou nejmladší milované vnučky. 
(text je z internetu)

Uchovej si svůj sen
Rodinná sága o cestě za velkým snem. Podmanivý a procítěný příběh, odehrávající se v luxusních sídlech privilegovaných nejvyšších společenských vrstev, je o odhodlání jedné výjimečné ženy uchovat si svůj sen a uskutečnit ho navzdory osudu. 
(text je z internetu)

Být nejlepší
Závěrečný svazek ságy o potomcích ženy, která se povznesla mezi nejzámožnější ženy Anglie.
(text je z internetu)

Líbila se mi první část ságy, další díly už jsem měla půjčené a tak jsem je přečetla....ale první jednoznačně vede:-)

1 komentář:

  1. Jsem moc ráda, že se Ti Zámožná žena líbila. Já ji mám také z těch třech dílů nejraději. Mávám do dálky M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana