středa 16. srpna 2017

HORÁKOVÁ Naďa

se narodila 8. 2. 1962 v Hodoníně. 
Své dětství prožila v Ratíškovicích, kde také vychodila základní školu. Středoškolské vzdělání absolvovala v roce 1981 na Gymnáziu v Kyjově (humanitní větev s rozšířenou výukou jazyků: německý jazyk, ruský jazyk, latina). Poté vystudovala na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně obor - český jazyk a literatura a dějepis /rok 1988/.
Naďa Horáková žije s rodinou v Mutěnicích u Hodonína. Učí na Základní škole v Dubňanech, současně píše historické romány a detektivky.
Je spoluautorkou scénářů televizního seriálu Policie Modrava.

(text je z internetu)


Série: Mocní a ubozí Markrabství moravského
Brněnské Židovky 
Moravský markrabě Jan Jindřich zachraňuje své klatbou stižené manželství s Markétou Opavskou a sžívá se s Brnem, jehož součástí je i Židovská čtvrť. Rabín Jakob, který kromě svých dětí vychovává i schovanku Hester, spolupracuje s „židovským“ rychtářem a společně řeší zločiny, jichž se na sobě vzájemně dopustili Židé a křesťané. Mordechaj a jeho dcera Noba přežili dva pogromy a hledají útočiště v Brně, kde se zatím Židé a měšťané tolerovali. Blíží se však kritický den, který prověří sílu letitých vztahů...
(text je z internetu)

Brněnské nevěstky
Marek z Erlachu, přítel markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, nalezne v lese nedaleko Brna umírající dívku a její novorozeně zabalené v drahé pleně se symbolem patricijského rodu Anshelmů. Na přání markraběnky Markéty Opavské začne diskrétně pátrat, kdo byla ona dívka a kdo je otcem dítěte. Stopy míří mezi brněnské nevěstky na kopec Puhlík, semeniště kriminality, kde se ukrývají kuplíři, zloději a vrazi a ony nebohé ženy zneužívají ke zločinům. Dívka ovšem nevěstka nebyla a otcem dítěte je významný brněnský měšťan. Skandál s nemanželským dítětem rozpoutá řadu intrik mezi bohatými patriciji a odhalí kruté poměry v některých zdánlivě spořádaných manželstvích...
(text je z internetu)

Ženy na pranýři
Příběh se odehrává od února do června roku 1353. Je inspirovaný událostmi, které se tehdy staly v Brně, a v druhém plánu příběhu se promítají dějiny Čech a Moravy. V únoru zemřela druhá manželka krále Karla IV. a ten si hned domlouvá sňatek další. V únoru se také narodila dcera Kateřina markraběcímu páru Markétě Opavské a Janu Jindřichu Lucemburskému a hned se plánuje její zasnoubení. Hlavní linií příběhu je vztah manželů Ferreových a následně soudní proces s Jiřím Ferreem. Jiří Ferreus a jeho mladá žena Kateřina Smelclinová jsou příslušníky bohatých patricijských brněnských rodin. Ferreus se ke své ženě chová i na tehdejší poměry nehorázně. Krutě ji bije, nadává jí a všelijak ji psychicky trýzní. Tvrdí, že ji tak vychovává, když ji pořádně nevychovali rodiče. Kateřiny rodiče mu domlouvají, ale když to není platné, obrátí se na městkou radu o pomoc. Ta také Ferreovi domlouvá. Ferreus si ale z toho nic nedělá a ženu dál nekřesťansky bije. Ví, že na jeho straně je městské právo, které mu zaručuje beztrestnost ohledně chování ke své ženě. Přísežní jsou bezradní. Zbědované Kateřině se nakonec podaří z domu utéct a schová se u rodičů. Ferreus je žádá, aby mu ženu vydali zpátky. Kateřinina matka, spřízněná s vlivnými brněnskými rodinami naplánuje s matkami rodů, jak Ferrea společensky znemožnit a Kateřinu zachránit. Při rozhodne soudní proces za přítomnosti samotného markraběte. Druhou linií příběhu jsou osudy brněnského kata. Umírající vězeň, kterého měl původně popravit, mu svěří tajemství o velkém bohatství. Kat Hajo ho má téměř na dosah ruky, ale není jednoduché ho získat. Navíc mu právě zemřela žena, musí se postarat o své dvě děti a řešit případ měšťanky Magdaleny, která je odsouzená za vraždu svého starého manžela. O ukryté bohatství se zajímá i dominikánský mnich, který se ho snaží získat pro svůj řád. Zdá se, že podezřívá kata, že o celém případu něco ví. Je silný protivník, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého.
(text je z internetu) 

Jeptiška pro markraběte
Po smrti markraběnky Markéty Opavské hledá moravský markrabě Jan Jindřich novou ženu, již třetí. Přestože bylo jeho druhé manželství, domluvené králem Karlem IV., šťastné, rozhodne se tentokrát vyslyšet hlas svého srdce a zvolí si za ženu Alžbětu Těšínskou. Má to však jeden háček, krásná dívka už v mládí vstoupila do kláštera a složila věčný slib čistoty. Dokáže jejich láska překonat problémy, které musí zákonitě nastat? To však není jediný skandál, který Brnem hýbe. Do Brna se přistěhuje bohatá vdova Serafína, chce se ujmout dědictví po svém manželovi a neváhá se o ně soudit. Její minulost je záhadná stejně jako soužití s jejím italským ochráncem Lukou.
(text je z internetu) 



Romány:
Bestie z Karlštejna
Karlštejnská bestie zabíjela v návalech vzteku služebnictvo a málem překazila i napsání snad nejslavnější kroniky českých dějin. Nevěříte? Kroniku českou, která se stala po staletí nejčtenějším dílem v našich zemích, napsal v první polovině 16. století Václav Hájek z Libočan.
(text je z internetu)

Kronika zapomenutého templáře
Roku 1292 se na Moravě objevuje jméno rytíře Ekka jako komtura čejkovické komendy. Postupně se stává komturem i obou pražských komend a konečně je jmenován jako zemský komtur pro Čechy, Moravu a Rakousko. Právě komtur Ekko přenesl hlavní sídlo z Prahy do moravských Čejkovic. Tento krok měl zřejmě čistě praktický ráz, protože templáři vlastnili nejvíce zboží právě na Moravě a také v okolí nedaleké Vídně. Konec templářů v českých zemích nebyl nikterak dramatický. Templáři stíháni nebyli. Roku 1312 předali veškerý svůj majetek johanitům. Pravdou však zůstává, že například právě bohaté Čejkovice skončily v rukou Jindřicha z Lipé. Zdá se, že se johanité stali prostředníkem mezi královskou pokladnou a vlivnými šlechtici.
(text je z internetu)


Falešná kočička
Nevěra, mladé dívky a movití pánové, to vše spojuje tři detektivní příběhy odehrávající se v Brně. Nadporučík Adam Vonka, i když vyšetřuje závažné zločiny, je duší romantik a stále hledá opravdovou lásku.

První případ Mrazivý dech Johany začíná bizarní smrtí protřelého právníka. A co s ní mají společné pověst o L
edové Johaně, oblíbený míchaný nápoj a krásná Marcela, návrhářka luxusního prádla, musí vypátrat právě Adam.
Proč byla zavražděna účetní mezi policisty oblíbené restaurace a proč i policisté mohou mít máslo na hlavě a tajit své hříchy, to zjistí čtenáři v případu Falešná kočička.
V příběhu nazvaném Zlaté mámení policisté řeší smrt majitele realit, zavražděného den před vlastní svatbou. Zdá se, že Adam konečně našel dívku svých snů, ovšem má to jeden háček. Půvabná Zorka patří mezi podezřelé.

(text je z internetu)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana